Illatok és a szaglás

Az emberek sokszor mondják, hogy milyen mély hatással voltak az illóolajok testükre és lelkükre, valamint különböző problémáikra. Felmerül a kérdés: Miért van az, hogy a kiváló minőségű, 100% természetes illóolajok ilyen hatékonyak?

Az okok feltárása érdekében merüljünk el a szaglórendszer működésében. Amikor egy illatmolekula belép az orrüregbe, először a szaglósejtek érzékelik azt. Ezek a sejtek a szaglóhámon találhatók, egy kb. egy négyzetcentiméteres területen. A szaglósejtek különleges idegsejtek, melyek kiterjedt érzékelőcsillókkal rendelkeznek, ezek lógnak be az orrüregbe, ahol az illatokat érzékelik.

Az érzékelőcsillók olyan receptorokkal rendelkeznek, amelyek a szagmolekulákhoz kapcsolódnak. Amikor egy illatmolekula csatlakozik egy receptorhoz, a szaglósejt átadja az ingert a rostacsonthoz (egy könnyű, szivacsos csont, ami az orrüreget választja el az agytól). Innen az inger az agy szaglóközpontjához jut, ahol a szaglógumó továbbítja az impulzusokat a szaglóterületbe, majd az amigdalába (a szív után másodikként kialakuló szervünk, a stresszemlékeink őrzője az érzelmi agy vagy mandulamag, egy páros magcsoport a féltekék halántéklebenyi részén).

Az amigdala kulcsfontosságú szerepet játszik az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában (csak illatok által aktivizálható). Ezáltal alakul ki a szagérzet, és tudatosul a szagélmény.

Maga a szaglórendszer anatómiailag egész közel helyezkedik el az agy limbikus rendszeréhez. Ez a rendszer magába foglalja az olyan szerveket, mint a hippokampusz (az előagy (nagyagy) egy része, az emberben a halántéklebeny csúcsában, a hatrétegű agykéreg (neocortex) alatt található képlet), amely a hosszú távú memóriáért felelős, az említett amigdala, amely az érzelmekért és feldolgozásukért felelős, valamint a hipotalamusz (a talamusz alatt elhelyezkedő agyterület, amely az emberi agy kicsi, de fontos része, ami különböző és sokrétű folyamatok szabályozásában vesz részt), amely irányítja a hormonokat és az autonóm idegrendszert. Az autonóm idegrendszer pedig a szervezet olyan automatikus válaszaiért felelős, mint például a vérnyomás, pulzus, vércukorszint, emésztés, stb.

Ez az az ok, ami miatt ezeknek a különleges illóolajoknak kedvező hatása van a fiziológiánkra és pszichénkre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése