Diffúzorok, aromamécsesek használata

A leggyakrabban diffúzorban, aromamécsesben vagy illatlámpában szoktuk alkalmazni kedvenc illóolajainkat. Ez egy praktikus módja annak, hogy könnyen szétáradjanak az illatmolekulák a levegőben, de a jól kiválasztott diffúzor vagy illatmécses egyben lakásdísz is lehet.

Fontos, hogy egyszerre legfeljebb 4-8 csepp illóolajat használjunk, attól függően, milyen célra alkalmazzuk. A kevesebb néha több! Minőségi illóolajat válasszunk. Vigyázzunk arra is, hogy a mécsest helyezzük olyan területre, ahol elkerülhetjük, hogy megégesse a kezünket, vagy tüzet okozzon a lakásban. (Égő gyertyát mondanom sem kell, hogy felügyelet nélkül nem hagyunk!). Az aromamécses anyaga lehet különféle, de ha kerámiát választunk, ügyeljünk rá, hogy legyen a víztartója mázas, így elkerülhető az, hogy a víz idő előtt kifolyjon belőle. Fordítsunk arra is figyelmet, hogy ne hevüljön túl a mécsesünk, ha forr benne a víz és elpárolog idő előtt, az illóolaj leéghet benne, ezt érdemes elkerülni.

Ha diffúzort választunk, győződjünk meg róla, hogy fából és üvegből készül, vagy olyan műanyagból, amely stabilan tartja a szerkezetét, és nem szennyezi a környezetünket mikroműanyaggal.

Mindig figyeljünk a saját érzéseinkre és szaglásunkra, mert lehet, hogy nekünk kevesebb illóolaj is elegendő. A csecsemők és a kisgyermekek igen érzékenyek, szervezetük még csak most készül fel az élet minden területére, nem szabad őket úgy kezelni mintha kis felnőttek lennének. A legjobb, ha kisgyerekek közelében semmilyen illóolajat sem használjunk, kivéve, ha az a terápiás célokat szolgál, a felhasználható illóolajok köre viszonylag szűk a gyermekek esetében, ezért tájékozódjuk, mielőtt bármilyen terápiába belekezdenénk esetükben. Hasonlóképpen így van ez az időseknél is, akik szintén érzékenyebbek lehetnek az illatokra.

Más lehetőséget is választhatunk a szoba illatosítására a diffúzor vagy mécseses-gyertyás aromalámpa helyett, mint például a fűtőtesten levő párologtató edény, amelybe becseppenthetjük az illóolajokat. Különösen télen jó megoldás, amikor állandóan fűtünk, és így párásíthatjuk a szoba levegőjét is. Az üzletekben kapható például radiátorra felakasztható edény, ha pedig konvektorral fűtünk olyat válasszunk, amely legalább 1 liter vízzel feltölthető.

Extra receptek:

ILLATOS BŐRRADÍR

Két kanál cukorhoz adjunk annyi olívaolajat, hogy nedves legyen, majd cseppentsünk bele 3 csepp citromolajat. Ezzel dörzsöljük át alaposan a bőrünket. Utána nem szabad szappannal lemosni, csak vízzel öblítsük le, majd itassuk le a nedvességet. Így bőrünk finom, puha és illatos lesz.

CITROMOLAJ HÁZILAG

Elérhető: itt





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése