Az illóolajok és a masszázs

Ahogy az élettel járó stressz és mindennapi kihívások egyre növekszenek, egyre többen fedezik fel a masszázs áldásos hatásait. A masszázsnak számos pozitív hatása van a testre és a lélekre egyaránt. Az egyik legnyilvánvalóbb előnye a stresszcsökkentés. A masszázs segít ellazítani az izmokat, oldja a feszültséget, és segít a testnek és az elmének egyaránt pihenni. Ezenkívül javítja a vérkeringést, csökkenti az alvásproblémákat és erősíti az immunrendszert.

A különböző masszázs technikák közül számos választék áll rendelkezésre a különböző igények kielégítésére. A svédmasszázs például egy könnyedebb, de hatékony módszer a stressz csökkentésére és az izomfeszültség enyhítésére, széles körben elérhető. A thai masszázs pedig kombinálja az izomlazítást és az ízületek mozgékonyságát növelő mozdulatokat, kiválóan alkalmas a test és lélek egyensúlyának megteremtésére.

Az illóolajok használata tovább fokozhatja a masszázs hatékonyságát. Az illóolajoknak számos pozitív tulajdonsága van, például relaxáló, nyugtató és stresszoldó hatásokkal rendelkeznek. A levendula illóolaj például kiválóan alkalmas relaxációra és alvásproblémák kezelésére. Az eukaliptusz illóolaj frissítő és tisztító hatású, míg a kamilla illóolaj segít csökkenteni az izomfeszültséget.

A masszázs és illóolajok kombinációja tehát nem csupán fizikai, de mentális frissességet is hozhat. Azok számára, akik igénylik a kikapcsolódást és a testük-lelkük harmóniáját.

A rendszeres masszázs és illóolajok használata kiváló módja annak, hogy ellazuljunk, feltöltődjünk és élvezhessük az életüket teljes mértékben. Ne feledd, hogy az egészség és a jólét a mindennapi apró lépésekből származik, és a masszázs ezen lépések egyike lehet a kiegyensúlyozottabb élethez vezető úton. Nem utolsó sorban a masszázs az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy valakit megnyugtassunk, meggyógyítsunk, hogy megszüntessük a fájdalmát vagy enyhítsük a feszültségét.

A masszázs megmutatja, hogy milyen érzés ellazítani és harmóniában lenni önmagunkkal. Egy aromaterápiás masszázs alkalmával az illóolajok lazító, feszültségoldó vagy épp erotizáló hatása és jó illata egyszerre tud érvényesülni. A masszírozás az aromaterápiával együtt valóban csodákra képes!

Akkor is érdemes otthon néha egymást megmasszírozni, ha valaki masszőrhöz jár. A kedvenc kipróbált olajainkból pedig nyugodtan lehet a masszőrhöz is vinni, és megkérni őt, hogy ezzel dolgozzon.

Milyen a jó masszázsolaj?

Az olajokat, speciális aromakeverékeket készen is lehet kapni, de otthon könnyen el is tudod készíteni őket: 10 ml hordozóolajhoz 2-3 csepp illóolajat lehet adagolni és gondosan összerázni. Természetesen arányosan csökkentheted vagy növelheted a mennyiséget. (Felnőttek adagja!)

Ha gyerekeken próbálnád ki az illóolajos masszázst, akkor lényegesen kevesebb illóolajat használj, kizárólag olyan, amelyet gyermekek esetében is biztonsággal alkalmazhatsz, 30 ml-hez 1-2 cseppet maximum.  

Mit használj hordozóolajként?

Erre a célra általában az olívaolaj nagyon jó, főleg nyáron, mert hűt, télen pedig a szezámolaj, mert melegít. Langyosan is kell felvinni a bőrre, ilyenkor jobban érződik az illóolajok illata. Ezeket keverheted más hordozóolajokkal is, pl. mandulaolajjal (figyelem önmagában alkalmazva szárítja a bőrt), bio napraforgóolajjal vagy búzacsíra olajjal. Például a babák masszírozásához a sárgabarackmagolaj nagyon kiváló! 

Milyen illóolajokat tegyél a masszázsolajba?

Egy jó kis nyugtató otthoni masszírozáshoz a fent említett hordozóolajokba lehet tenni levendulaolajat, amely megnyugtat, citromot, ami felfrissít, vagy bergamott illóolajat, ami annyira ellazít, hogy akár el is alhatsz tőle, de nagyon kellemes lehet pl. a szantál és a narancs vagy a mandarin illóolaj keveréke is. Levendulát gyerekeknek önmagában, más illóolajok nélkül is tehetsz a hordozóolajba. Mindig jó minőségű illóolajat válassz. 

A rendszeres masszázs nem csupán luxus, hanem valódi életminőség-javító eszköz is lehet!

Masszázstechnikák

Diagnosztikai masszázs: egyféle tájékozódás a bőr, a bőr alatti kötőszövet és izomzat állapotáról. Alapos felméréssel a még ki sem alakult betegségeket is észre lehet venni, és kellő figyelmet lehet fordítani a betegségek megelőzésre.

Frissítőmasszázs: célja a vérkeringés fokozása, az izomzat erősítése.

Relaxáló masszázs: a relaxáló, pihentető masszázs a teljes kikapcsolódást szolgálja, célja az ellazító - megnyugtató relaxáció (általában a svédmasszázs fogásaival dolgoznak.)

Irodai masszázs (vagy irodai székmasszázs, vagy menedzser masszázs) csökkenti a munkahelyi feszültséget, oldja a stresszt, miközben a koncentráló képesség nő. Általában a helytelen ülés és monitorhasználat miatt a test vállöve hatalmas feszültségnek van kitéve, amelyet enyhít ez a masszázsfajta.

Sportmasszázs: általában a versenysportolóknál alkalmazzák a túlerőltetések megszüntetésére, sportteljesítmények fokozására

Gyógymasszázs: az adott betegségre (általában mozgásszervi) célzottan alkalmazott technika, amelyet az orvosi diagnózis előírása szerint végeznek önmagában vagy más kezelésekkel együtt kombinálva, mint például a gyógytorna vagy fizioterápia.

Várandós masszázs kifejezetten a várandós nőknek szól, segítve az izmok pihentetését, a duzzanatok csökkentését és a terhes állapot alatti stressz enyhítését.

Kismama masszázs: a masszázs jótékony hatásai kedvezően befolyásolják a tejelválasztást.

Reflexológia, talpmasszázs: a masszázs többnyire a kéz és a láb reflexzónák kezeléséből ál. A talpakon vagy a kezeken lévő pontok stimulálásával próbálja elősegíteni a test más részeiben fellépő fájdalmak és egyensúlyhiányok kezelését.

Finnmasszázs: hasonló a svédmasszázshoz, de sokkal egyszerűbb és hatékonyabb. A szegment és a kötőszöveti kezelések sokkal egyszerűbben elvégezhetők. Simítás, dörzsölés és vibrációs jellegű fogásokból állnak, valamint ezeknek variációiból. A simítás és dörzsölési fogásoknak is több fokozata van, a felszínestől az egészen mélyig, valamint egymásnak kombinációi. Ebből alakulhatott ki valószínűleg a svédmasszázs és a Rolfing-masszázs módszere.

Svédmasszázs: fogásai képezik valamennyi európai masszázs alapját, az öt alapfogást a vezetett passzív mozgatással, a kirázás műveleteivel egészíti ki. A masszázs hatása a különböző fogások kombinált alkalmazása következtében jön létre. A fogások: simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, rezegtetés.

Kötőszöveti masszázsnál a kötőszövet befolyásolása a fő szempont. Az artériás és vénás keringési megbetegedésekre, szervek funkciójának a helyreállítására használják. A belső szervrendszerek betegségei során a kötőszövetekben változó feszülés jön létre. A masszázs során alkalmazott távolhatás a vegetatív idegrendszeren keresztül érvényesül.

Szegment masszázs: A belső szervekből kisugárzó fájdalom egy meghatározott testfelszínre vetül ki, mindig az adott szervnek megfelelő bőr, izom területre (ezeket úgy nevezzük, hogy Head és/vagy Mackenzie zónák) A szegment masszázs lényege, hogy a belülről kifelé irányuló hatást masszázs által meg lehet fordítani, a megfelelő bőr, izomterületre hatva befolyásolni lehet a zsigeri szervek állapotát. A masszázs célja a betegséget fenntartó hibás reflexkör megszakítása, az elváltozott állapot normalizálása. A kezelést nem a beteg szerven végzik, hanem a belső szervhez kapcsolódó bőr, illetve izom zónában vagy reflexzónában.

Perioszteális csonthártya gyógymasszázs: olyan területeken alkalmazható, ahol a csontot izomköpeny nem fedi. Ilyen a sípcsont, a keresztcsont, a koponyacsont, a lapocka, a szegycsont. A csonthártya igen bőségesen el van látva idegvégződésekkel, így közvetlen nyomással ezek ingerületbe jönnek, részben a csontok működésében, részben reflexes úton távoleső szervekben változásokat okoznak. Ilyen változás lehet a szervek vérellátásának javítása, a belekben lévő perisztaltikus mozgás szabályozása, a tónus állapot változtatása, de akár a vérképzés serkentése.

Myofasciális önmasszázs (SMR) egy speciális nyújtási technika az izommerevség és fájdalom kezelésére. Javítja a test különböző szöveteinek egymáshoz viszonyított csúszását (beleértve a bőrt, a zsírt és a fasciat is), valamint az idegrendszerre is hatást gyakorol. Alkalmazása napjainkban egyre népszerűbb a mobilitás növelésére, a sérülésveszély csökkentésére, a teljesítmény növelésére és az edzés utáni regenerációs idő minimalizálására. Myofasciának (fasciának) hívják azt a kompakt, kemény szövet, amely lefedi és körülveszi az összes csontotot és izmot. Ez egy folyamatosan kiterjedt szerv, amelynek, nincs meghatározható kezdete és vége, de összekapcsolja a test minden részét. Normál egészséges állapotában puha, és korlátozás nélkül mozoghat, nyúlhat. Azonban, fizikai trauma vagy gyulladás következtében a myofascia elveszíti hajlékonyságát, és korlátozottabbá, feszesebbé válhat, ami feszültséget okoz a szervezetben.

Triggerpont masszázs (tenderpont terápia) hatékony masszázstechnika az izomzat feszességének az oldására. A feszes és merev izomzat az idegeket stimulálja, ami túlérzékenységet okoz, ettől érezhető egy zsibbadó, bizsergő fájdalom a testben. A feszes izomrostokban nincs megfelelő anyagcsere, így a sejtek nem jutnak megfelelő tápanyaghoz és oxigénhez. A feszesség miatt a keringés romlik a területen, akár ödéma is kialakulhat, ami beszűkült mozgástérhez és további izomrövidüléshez vezethet. Az ízületi mozgás is beszűkül. A beszűkült és rugalmatlan izomzat a mindennapi életben további mikro traumákat okoz a testben. Így okozhatja például a kar túlerőltetése a nyaki merevséget, karfájdalmat, vagy akár fejfájást is.

Ideg-Izom terápia (Neuro Muscular Therapy) a neuromuszkuláris terápia egy speciális manuálterápiás módszer, amely a trigger pontok, izomtapadások és fascia (kötőszövet) mintázatok kezelésével foglalkozik. Az ideg-izom terápia célja a fájdalom és diszfunkció korrigálása, különféle okokból kialakult izomproblémák és idegrendszeri reakciók kezelésével. Ez a terápiás forma arra összpontosít, hogy helyreállítsa az izmok és az idegrendszer egyensúlyát, különféle technikákat alkalmazva a feszült fascia felszabadítására, trigger pontok tapintására és csökkentésére, valamint a letapadt izomterületek felszabadítására. A terapeuta a kliens fájdalom küszöbét figyelembe véve alkalmazza a megfelelő nyomást és kezelési protokollokat. Az ideg-izom terápia nem csak a fájdalomcsillapításra összpontosít, hanem a mozgékonyság javítására és a hosszú távú eredmények elérésére is.

Manuálterápia: kezelés célja a reverzibilis támasztó- és mozgatórendszeri akut- és krónikus elváltozások, fájdalmak és degenerációk kezelése, továbbá a tünetek, következmények enyhítése. A terápia alatt a páciens és a terapeutával együttműködve, úgynevezett „mobilizációs fogásokat” végez el, amelyek képesek a korlátozott, beszűkült mozgástartományt a normális értékek irányába javítani, lazítani. A mozgásfolyamatokat a terapeuta lassan, a beteg egyéni tempójában és terhelhetősége alapján végzi. Ha a kezelt beteg állapota engedi, a mozgatások lehetnek igen dinamikusak is.

Szappanos masszázs: egy marokkói vagy egy török hamamban tradicionális 50 C° - os gőzfürdőt követően, kőágyon, alapos, vizes ledörzsölés után habos, oliva olajos szappanos masszázzsal és hideg - meleg leöblítéssel kényeztetik a vendégeket.

Víz alatti vízsugármasszázs: (Tangentor kezelés: masszázs speciális formája, ahol a masszőr kezét vízsugár helyettesíti. A kezelést úgynevezett „tangentor” kádban végzik, innen ered az elterjedt elnevezés. A kezelés során a víz hőmérsékletének hőhatása és a masszázs mechanikus hatása is érvényesül.) A víz alatti vízsugármasszázs a balneoterápia, a hidroterápia és a vízsugár mechanikus hatására épülő terápiás eljárás. Főként kopásos mozgásszervi panaszok, sérülések utókezelése, keringési problémák, egyes idegrendszeri betegségek esetén hatásos és kíméletes módszer.

Gépi masszázskezelés többféle masszázsgép létezik, amelyek azonos időben végzik a görgős masszázst a nyak, hát, derék és fenék vonalon, valamint a légpárnás masszázst a vállakon, háton, ülepen és végtagokon, illetve a görgős talpmasszázst.

Szárazkefe masszázst évszázadok óta alkalmazzák különböző kultúrákban, de már az ókori görögök és a rómaiak is ismerték. Az Ayurvédában a száraz bőr tisztítását garshanának nevezik, és úgy tartják, hogy a módszer segít növelni a vitalitást és feltölt energiával. Nem egy klasszikus masszírozási forma, hanem egy vivőanyag nélkül, közepes erősségű sörtével rendelkező kefével történő simító mozdulatok sorából áll a kezelés, amelynek elsődleges célja a száraz bőr hámkezelése, puhítása, nem pedig az izmok átmozgatása. A szárazmasszázs fő elve a nyirokcsomók irányába történő mozgatás, vagyis alulról felfelé: a lábfejtől a szív felé. Az eljárás során az elhalt hámsejteket leradírozzák, a bőr tonizálódik. A bőr pórusai és a kapillárisok kitágulnak, így a szárazkefe kezelés után felvitt hatóanyagok gyorsabban felszívódnak és hatékonyabban fejtik ki hatásukat. Az ilyen masszázs elősegíti a bőr megújulását, serkenti a vérkeringést és a nyirokrendszert, aktiválja az anyagcsere folyamatokat.

Nyirokdrenázs (nyirok masszázs) olyan speciális masszázsfajta, amely javítja a nyirokelfolyást; rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirokpangást, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, így hozzájárul a sejtek és a szövetek regenerálódásához, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti meglevő gyulladások, sebek gyógyulását.

Yumeiho masszázs a keleti masszázstechnikák egyike. Olyan komplex, ízületstimuláló és energetikai elemeket is tartalmazó egész testi gyúrás, amelynek célja a test szimmetriájának, és ezzel harmonikus működésének fenntartása vagy visszaállítása, az aszimmetrikus és emiatt diszharmonikus emberi test ismét szimmetrikus legyen, ezáltal az öngyógyító erőket aktivizáljuk és a betegségeket megelőzzük, illetve a már kialakult kórképek gyógyulását elősegítjük.

Anma masszázs: a tradicionális japán masszázs egyik fajtája. A modern shiatsu is nagyrészt az anma alapjaira épül. Az anma mindennapi masszázstechnikákat használ, úgymint a gyúrás, dörzsölés, kopogtatás és rázogatás. Ezekkel a test vitális pontjait és meridiánjait célozzák. A hét hagyományos technika a következő: nyomás/simogatás, markolás/gyúrás, erősítés, préselés, rezegtetés, kopogtatás és a „kéz zene”. Ezen kívül alkalmaznak még úgynevezett hasi masszázst is. Ez egy különösen erőteljes masszázstípus, amely markoló mozdulatokkal növeli az izmok és a mélyebben fekvő szövetek vérellátását, ököllel pedig erős akupresszúrás nyomást is alkalmaznak. A kezelés általában nem közvetlenül a bőrön, hanem ruhán keresztül történik.

Tsuboki masszázs: az anma és az akupresszúrás masszázs ősi formáját alkalmazza az arc felszíni és mélyebb izmain, ami nemcsak az izomtónusra, hanem a bőr megjelenésére is hatással van.

Shiatsu masszázs eredetileg Japánból származik, és ujjnyomásokat, tapogató mozgásokat alkalmaz az energiaegyensúly helyreállítására. Az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energiapályák (meridiánok) kezelése során tesi-lelki változások történnek, amelyeket érintéssel, tenyér-, és ujjnyomással segítünk elő. A kezelésnek erőteljes lazító, stresszoldó, pihentető hatása van.

Watsu: A keleti gyógymód a shiatsu nevű ősi japán gyógymód vízben alkalmazott változata, a név az angol water és a japán shiatsu szavak ötvözete. A terápia filozófiai alapja, hogy a lelki probléma a testre is kihat. A shiatsu ujjnyomáson alapuló masszázs, kiegészítve különböző nyújtó fogásokkal. Felhasználja az akupunktúra és a hagyományos masszázs elemeit. A víz nyugtató hatására könnyebben kialakul a meditatív állapot. Ez a különleges vízi technika, lebegés, ringatás, ellazulás a testmeleg vízben. A speciális kezelés során a test felszabadul a gravitáció alól ezáltal megszűnik az izmok feszültsége. A súlytalan lebegés és a víz nyugtató hatására megszűnnek a stresszes állapotok.

Seishin masszázs alapvetően kézzel történik, elsősorban a „stresszgyűjtő” izomzatok lágy rezgetéssel történő felszabadításával, valamint a testet átszelő meridiánok mentén akupresszúrás stimulálással. Cél a meridiánokon áramló erő, szabad áramlásának biztosítása, amit a megfelelő pontok stimulálásával érhetünk el. A Seishin masszázs tulajdonképpen egy kimozgatásokkal egybekötött akupresszúrás kezelés, amit igény esetén különböző energetikai kezeléssel lehet gazdagítani. A masszázs történhet ruhában, vivőanyag nélkül vagy masszázsolajjal, ruha nélkül is.

Do-in önmasszázs egy japán technika, amely energiakeringésünk harmóniájának helyreállítására szolgál. A gyakorlatsorozat minden mozdulata egy bizonyos meridián, illetve akupunktúrás pont célzott kezelésén alapul.

Thai masszázs egy tradicionális kelet-ázsiai technika, amely a test nyújtására és az energiapályák (meridiánok) stimulálására összpontosít. A masszőr a kezeit, lábait és térdét is használhatja a hatékony kezelés érdekében.

Balinéz masszázs az indonéziai Bali szigetéről származik, rendkívüli relaxációs hatással bír. Ez a masszázs, egy a tradicionális indonéz masszázsok közül, amely masszázstechnikák egyedi kombinációját alkalmazza. A Qi, vagyis az életenergia, akadálytalanul áramlik a testben, ezért a masszázzsal a vér és az oxigén szabad áramlását kívánják elősegíteni, hogy oldják a blokkokat. A masszázst az energiavonalak mentén kezdik olaj nélkül, elősegítik a relaxációt, majd bő olajat használnak. Az olajtól csúszóssá vált testen eltérő fogásokat alkalmaznak.

Lomi Lomi masszázs egy hawaii eredetű masszázstechnika, amely nagy, folyamatos mozdulatokat használ a test teljes területén. Célja a fizikai és energetikai blokkok feloldása, valamint a szellemi és érzelmi kiegyensúlyozottság elérése. Egy gyógyító élmény, amely harmonizálja a testet, az elmét és a szellemet. Minden szervezetre pozitív hatással van. Javítja a rugalmasságot, csökkenti a stresszt, egyensúlyba hozza a testet és az elmét, segít a tisztaság és az ellazulás elérésében.

Indiai masszázs: Az ázsiai masszázs illóolaj központú változata. A végtagok test-távoli része felé dolgoznak, de nem gátolják a véráram útját. A meridiánokra nyomást gyakorolnak, lassan komótosan, nyugtatólag. Lassan haladnak a végtagok távoli része felé. Lényeges univerzális fogása a szeretetteljes, erőteljes simítás a keringés irányába, és a hangsúlytalan, de testérintő simítás ellentétes irányban, amellyel a „rontó energiákat leveszik”. Az illóolajok aromájukkal és felszívódásukkal hatnak a test élettanára. A kezelés közbeni meditáció és a mély relaxáció itt az igazi siker titka.

Ayurveda masszázs: Az indiai gyógyászatban gyökerezik, és az egyedi Ayurveda testtípusok alapján személyre szabott kezelést kínál. Az olajos masszázs segít az egyensúly megteremtésében.

Kínai masszázs: a hagyományos kínai masszázs a legősibb masszázs terápia. A sárga császár orvosi könyvében maradt először írásos nyoma. Energetikai elven működik. YIN és JANG egyensúlyra épül (Föld - energia és kozmikus - energia egyensúlya), ugyanúgy, mint az akupunktúra vagy szelídebb megoldású akupresszúra. Fogásai, csak hasonlóak a nyugati technikához, de mégis mások. Meridiánok nyomkodásával dolgoznak a végtagok testtávoli vége felé, de mégis figyelembe veszik a keringés irányát.

An-Mo, vagy Tui-Na masszázs: A kínai orvoslás alapjait képzik. A meridiánok mentén váltogatott fogásokat (ütögetést, gyúrást, csipkedést, ujjnyomást, szorítást, csavarást vagy simítást) alkalmaznak. Az energia áramlás felszabadítását vagy csökkentését végzik vele, befolyásolva általuk a belső szervek működését.

Meridián masszázs - Akupunktúrás masszázst egy masszírozó pálcával végzik. A meridián vonalon haladó energiák sebességét normalizálják vele. Az akupunktúrás pontokat vibrációs eszközzel serkentik. Szervek működési zavarainál, krónikus fáradtság esetén, vagy betegség megelőzéseként, preventív alkalmazzák.

Yin-Jang masszázs: A kínai filozófia alapján az ellentétes erők, Yin és a Jang, kiegyenlítődés elvére épül. A Yin emocionális jellegű, passzív, befogadó energia. A Jang aktív, dinamikus erőt képvisel. Ideális esetben e két erő egyenlő mértékben oszlik meg az emberben, kiegyenlíti egymást. Ha az egyensúly felborul, betegség ütheti fel a fejét a szervezetben. A Yin-masszázs lazító hatású, míg a Jang, tonizáló energiával tölti fel a testet.

Meleg lávaköves masszázs (Hot Stone Therapy) a lávakövek gyógyító hatása régóta ismert, bazaltkövek tömörségük miatt sokáig megtartják magas hőmérsékletüket, ezért hosszasan lehet masszírozni velük. A belőlük áradó melegség, kellemes kisugárzás, energia együttesen befolyásolja a közérzetünket és a szellemi egyensúlyunkat. A kezelés mélyen ellazíthatja testünket, lelkünket, segíthet enyhíteni az álmatlanságot, feszes izmaink, túlterhelt ízületeink visszanyerhetik rugalmasságukat. A test és a lélek egyaránt megpihenhet, nyugalomba kerülhet.

Narancsbőr masszázs (cellulit masszázs): a klasszikus masszázs során az izmokat simogatják, dörzsölik és paskolják a cellulit területén, hogy javuljon a vérkeringés. A nyirokmasszázzsal (Lymphatic Drainage masszázzsal) a nyirokrendszer stimulálására összpontosítanak, segítve a méreganyagok eltávolítását és a vízegyensúly normalizálását. A mélyszöveti masszázs célja, hogy a bőr mélyebb rétegeibe hasson, lazítva a kötőszövetet és csökkentve a cellulit megjelenését. Kiegészítheti a köpölyözés, amely technikával vákuumos poharakat használnak a bőr felszínén, stimulálva a vérkeringést és enyhítve a kötőszöveti feszültséget. A gyógynövényes masszázs során olyan gyógynövényes olajokat, illóolajokat is alkalmaznak a masszázs során, amelyeknek kifejezetten pozitív hatása van a cellulit kezelésében.

Mélyszöveti masszázs (Deep Tissue Massage) során a mélyebben elhelyezkedő izmokat, szöveteket dolgozzák át. Erőteljes, határozott fogások jellemzik, amely során az esetleges izomtónus elváltozás („beállt” vagy elernyedt izom) kezelhető, továbbá a mély szövetekben felgyülemlett salakanyagok is eltávolíthatók. Egyéni szükséglet esetén a kezelés passzív kimozgatással, nyújtással, köpölyözéssel kiegészíthető.

Fejmasszázs, arcmasszázs alapjai a tradicionális gyógyító rendszerben rejlenek, melyet keleten több ezer éve alkalmaznak. A masszázs nem kizárólag a fejet érinti, hanem a váll, hát, és karok területét is. Ezeken a területeken a rossz testtartás, felgyülemlett érzelmi stressz, hosszú ülőmunka miatt feszültség halmozódhat fel.

Kozmetikai masszázsok: fogyasztó masszázs, mell masszázs (feszesítő, nagyobbító, kisebbítő), csokoládé masszázs, alakformáló masszázs lehetnek.

Biodinamikus masszázs (Gerda Boyesen-féle): pszichoterápiás masszázs. Mottója, hogy „a testen keresztül a lélek is gyógyítható.” Arra a felismerésre épül, hogy a rekeszizom összehúzásával és az izmaink megfeszítésével képesek vagyunk tudatunkból a szorongást, konfliktust, feszültséget okozó rossz érzéseket kiűzni. Ez a masszázsmódszer speciális légzéstechnikára épül. Általa megindul a szervezetben egy olyan folyamat, melynek hatására közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a tudatalattinkkal.

Esőcsepp masszázs technika (Raindrop Technique) segítségével a gerinc menti izomzatban letelepedett kórokozókat semlegesítjük többféle terápiás illóolaj felhasználásával. Az egyik legbiztonságosabb non-invazív technika, ami elérhető a gerinc egészségéért. Az olajokat meghatározott sorrendben vissszik fel a talpra, a lábfejre, majd a gerincre és a gerinc menti területekre. Gyengéden, különböző technikákkal átmasszírozzák a felsőtestet. Az olajok hátra történő feljuttatása után a növényi hatóanyagok behatolnak a hátizomzatba.

Aromaterápiás masszázs: Illóolajokat használ a masszázs során, ahol az olajoknak nemcsak kellemes illatuk van, hanem különféle gyógyhatásokkal is rendelkeznek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése