Az aromaterápia alkalmazási módjai

Az aromaterápia az érzékek gyönyörködtetésének és az érzelmi egyensúly helyreállításának természetes módja az emberek számára. Ez a gyengéd módszer a test, lélek és szellem harmóniájának megteremtésére a növények illóolajainak használatával zajlik.

Ebben a gyakran érzelmekre ható eljárásban három különböző szintet különböztethetünk meg:

Mindennapi használat: Egyszerűen élvezhetjük az illóolajakat, például illatosításkor, takarításkor vagy fertőtlenítéskor. Ezen felül különleges hangulatot is teremthetünk különböző esszenciákkal. Fontos megjegyezni, hogy ez még nem minősül aromaterápiának.

Tanult alkalmazás: Azok, akik részt vesznek tanfolyamon vagy könyvekből merítik ismereteiket, felelősségteljesen és kedvvel alkalmazhatják az illóolajokat egyszerűbb problémákra.

Terápiás alkalmazás: Aromaterapeuta segítségével történő többszöri, holisztikus gyógymódként történő alkalmazás.

Hogyan használjuk az illóolajokat?

A kezelésnek, alkalmazásnak sokféle módja van, általában attól függ, mit szeretnénk elérni vele, kik használják, illetve milyen fajta illóolajok szükségesek. Mindig minőségi, tiszta illóolajokkal dolgozzunk. Sokkal kevesebb kell belőlük, mint a szintetikus társaikból.

Diffúzorban vagy aromamécsesben párologtatva: Ezek a módszerek a leggyakoribbak az illóolajok használatára, ebben az írásban is volt szó róla.

Levegőbe permetezve: Egy 60 ml-es szórófejes flakonban 40 fokos alkoholhoz hozzáadunk 40-50 csepp illóolajat, keverhetjük vízzel is, majd a száraz levegőt felfrissíthetjük vele.

Száraz módszer: Szőnyegekre, falvédőkre vagy függönyökre cseppentve 3-5 csepp elég, például citrom vagy levendula illóolajból. Vigyázat, van olyan illóolaj, amely nyomot hagy maga után, pl. bergamott, benzoé...)

Inhalálás: 60-70 fokos vízbe 3-5 csepp illóolajat teszünk és ezt a gőzt szívjuk be, vagy textilzsebkendőre cseppentve egész nap használható.

Szaunázás: Vízzel kevert illóolajat lehet a szauna köveire locsolni, hogy hatása mind a légutakon, mind a bőrfelületen érvényesüljön. A szaunamesterek a felöntéseken szívesen használnak pl. citromot, narancsot vagy mandarinolajat, a nyugtató hatású levendulát, a légutakra ható mirtuszt, vagy a frissítő mentát és fenyőt.

Fürdők: Illóolajokat mézben, tejben vagy tejszínben feloldva használhatunk a vízben, fürdőkbe vagy lábfürdőkbe tehetjük őket, különösen ügyelve arra, hogy bizonyos illóolajokat, mint például a szegfűszeg, fahéj, borsmenta ne használjunk, mert akár égési sérüléseket is okozhatnak.

Felnőtteknek 8-10 cseppet, gyerekeknek 3-4-et kell egy kád vízbe tenni. A lábfürdőnél egy lavórnyi vízhez 5-10 csepp szükséges, negyedórányi áztatás elég.

Bőrápolás: Illóolajokkal készített lemosó- vagy borogatóvizek használhatók a bőr frissességének és rugalmasságának megőrzésére. A borogatást 5-15 percenként cserélni kell: 1-2 liter vízbe 3-5 csepp illóolajat kell tenni. Gyerekeknek csak egy cseppet szabad - azt is olyan illóolajból, amely használható a gyermekeknél. Illetve használhatunk erre a célra aromavizeket is, amelyek sokkal gyöngédebbek és nem olyan erősek, mint  az illóolajok, viszont a hatóanyagtartalmuk ugyanaz.

Hajápolás: Illóolajokat tartalmazó samponokat és hajkondicionálókat készíthetünk különböző bőrtípusokra, amelyek serkentik a fejbőr vérkeringését és hozzájárulnak a haj egészségéhez. Pl.: 5 ml illatmentes samponhoz 1-2 csepp illóolajat lehet adni: a korpás hajra pl. 1 csepp teafaolajat, hajhullásra 1 csepp gyömbért.

Masszázs: az illóolajok a bőrünkön keresztül is hatnak, ahogy bekerülnek a véráramba. A kevesebb néha több - elvet tartsuk be, és kizárólag minőségi alapanyaggal masszírozzunk.

Szájápolás: nagyon hatékonyak lehetnek a különböző eszenciák, a már emlegetett aromavízzel lehet gargarizálni, öblögetni (gerániumvíz, levendulavíz).


Extra receptek: 

Illóolajos pakolás zsíros hajra

1-2 evőkanál napraforgóolajhoz adjunk 1-1 csepp citrom- és levendulaolajat, ezt a keveréket vigyük fel a hajra és a fejbőrre, majd hagyjuk hatni legalább 1 órán keresztül. Az olajat a samponnal mossuk ki a hajból.

Borsmenta hajvíz



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése